Soğuk kış ayları geldiğinde pek fazla birey enerjisinin düştüğünü ve uyumak istediğini söyler. Ola Ki de böyle şahısların atalarımızla olan bağları daha güçlüdür. En azından İspanya’da bulunan fosillerin gösterdiği böyle.
Ayılar, yarasalar ve bir takım köstebek türleri gibi memeliler, zorlu kış aylarını geride bırakabilmek için kış uykusuna yatar. İspanya’da bulunan Neanderthal kemiklerini inceleyen araştırmacılara kadar atalarımız da kış uykusuna yatıyordu.
Bütün kış uyuklamak
İspanya’da Atapuerca adlı eski kalıntı bölgesinde keşfedilen insan kemiklerinde, atalarımızın çok soğuk iklimle başa çıkabilmek için kış aylarını uyuyarak geçirmiş olabileceklerine dair izler bulundu. Araştırmacıların iddiasına kadar kemik kalıntıları, kış uykusuna yatan diğer canlıların kemikleri ile benzer özellikler gösteriyor.
Kemik Çukuru anlamına gelen Sima de los Huesos adlı eski kalıntı bölgesinde yaklaşık 30 yıldır araştırmalar devam ediyor. Özünde bir toplu kabir olan bu bölgede yapılan çalışmalarda binlerce diş ve kemik parçası bulunduğu ifade ediliyor. Vakit içinde bu alan, ölenlerin gömüldüğü bir nokta olarak kullanılmış. Fosillerin tarihi ise 400 bin sene dek öncesine gidiyor.
Bölgede çalışmalarına sürekli ve Thrace Democritus Üniversitesi’nden Antonis Bartsiokas ile birlikte çalışan Juan-Luis Arsuaga, L’Anthropologie adlı dergide yayımlanan makalesinde bölgede bulunan fosillerin, her yıl birkaç aylık süreyle farklı şekilde artan kemiklerden oluştuğunu söyledi.
Daha uzun süre hayatta kalmak için
Araştırmacıların iddiasına kadar ilk halk, “kaynakların kısıtlı olduğu uzun süreçte yağ depo etme için bir metabolik koşul geliştirdi.” Bu dönemde ırk kış uykusuna yattı ve bu koşul da kemiklerde iz bıraktı.
İnsan kemiklerinde bulunan lezyonların diğer kış uykusuna yatan canlılarla benzer şekilde olduğunu ortaya çıkardı. Hem kış uykusuna yatan ayılara ait kemik örneklerinin de bulunması bu durumun ayılarla aynı şekilde gerçekleşiyor olabileceğine de göze çarpan ediyor. Sizce geçmişte fiilen de halk müziği kış uykusuna yatıyor muydu?
