Haber

Meclise Yaz Saati Uygulamasının Kaldırılmasına Yönelik Kanun Teklifi Sunuldu

Meclise Yaz Saati Uygulamasının Kaldırılmasına Yönelik Kanun Teklifi Sunuldu

Türkiye’de daimi yaz saati uygulamasına geçilmesi, büyük tartışmalara yol açmıştı. Çalışanların ve öğrencilerin hava demin karanlıkken güne başlaması, olumsuz olarak nitelendiriliyordu. 2017 yılında daimi hale getirilen bu uygulamanın değişmesi için CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Başkanlığına kanun teklifinde bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 2016 yılından beri öğrencilerin ve çalışanların gün yüzü göremediğini, daimi yaz saati uygulamasının büyük bir enerji israfına yol açtığını dile getirerek, bu uygulamanın kaldırılması başvurusunda bulundu.

“Daimi yaz saati uygulaması, özellikle Covid-19 döneminde strese yol açıyor”

Veli Ağbaba

Yaz saati uygulamasının biyolojik saati son derece negatif etkilediğini dile getiren Veli Ağbaba, bir lahza önce kış saati uygulamasına dönülmesi gerektiğini vurguladı. Uygulamanın önemli derecede enerji verimliliğini düşürdüğünü ve yılda milyonlarca israfa yol açtığını da yapmış olduğu açıklamada dile getirdi. 

Ağbaba, özellikle Covid-19 döneminde insanların daha eksik gerginlik içerisinde yaşamaları gerektiğini belirtirken, yaz saati uygulamasının stresi artırdığının da altını çizdi. Konuyla ilgili açıklamasında, şu ifadelere yer verdi; “Özellikle Covid-19 günlerinde güneşsiz, uykusuz, stresli bir gündelik yaşam, tüm toplumun sağlığını epeyce fena etkiliyor.”

Veli Ağbaba’nın TBMM Başkanlığı’na sunmuş olduğu kanun teklifinde şu maddeler yer verildi; 

Madde 1- 26/12/1925 tarihli ve 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2’inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Madde 2- Griniçe kadar otuzuncu derecede bulunan meridyen dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için alınır. Türkiye Cumhuriyeti’nde her sene mart ayının son pazar günü saatler; saat 03.00’da bir saat ileri ve ekim ayının son pazar günü saat 04.00’da bir saat geri alınır.” Madde 2- 697 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. “Geçici madde 1- Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bir sonraki haftanın pazar günü saatler bu maddeyi ihdas eden Kanuna uygun olarak düzenlenir.” Madde 3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. Madde 4- Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Comments
To Top