Haber

Güneş Sistemi’nin Ötesinde Yeni Radyo Dalgaları Tespit Edildi

Güneş Sistemi'nin Ötesinde Yeni Radyo Dalgaları Tespit Edildi

Avusturalya’da bulunan Parkes Teleskobu, bulunduğumuz evrende başka canlıların da olup olmadığını saptama etmeye çalışıyor. Bir futbol sahası büyüklüğünde olan bu teleskop, Güneş Sistemi’nin ötesinde yayılan radyo frekanslarını algılıyor. 

Guardian gazetesinin bir haberine kadar araştırmacılar, Parkes’ın son olarak 2019 yılında Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız sistemi Proxima Centauri’de garip bir radyo frekansı keşfettiğini belirtti. Tespit edilen 980 MHz’lik radyo frekansıyla birlikte gökbilimciler, yapmış oldukları buluş hakkında yeni bir makale hazırlamaya başladı.  

Radyo dalgası, uzayda hayat var mı sorusuna cevap olabilir

Parkes teleskobu

Parkes Teleskobu, BreakThrough Listen adlı Güneş Sistemi’nin ötesinden gelen sinyalleri tespit etmek üzere, 100 milyon dolarlık yatırıma sahip olan projenin bir parçası. 2019 yılının Nisan-Mayıs aylarında teleskop, yeni bir radyo dalgası tespit etti. Tespit edilen 980 MHz’lik radyo frekansı, astronomi uzmanlarını heyecanlandıracak türdendi. Sebebi ise 980 MHz’lik frekans bandına ne insanların ne de uyduların karışabileceğiydi. Araştırmacılar, bu sebeple gelen frekansın insan yapımı olamayacağını düşünüyor.  

Proxima Centauri, Dünya’dan tam 4,2 ışık yılı uzaklıkta. Araştırmacılar, frekansın saptama edildiği esnada seste bir kayma yaşandığını, sesin bununla beraber gezegende yaşanan bir yer değişikliğini de yansıtabileceğini belirtti. Radyo frekansı hakkında resmi bir açıklama hemen şimdi yapılmadı. Uzmanlar, bu radyo frekansının derinlerine inerek bir makale hazırlamaya başladı. Bu koşul her ne kadar heyecan verici bir olay olsa da Guardian gazetesi, bilgiler halka açıklandığında bile belirli cevaplara sahip olamayacağımızı belirterek çok da heyecanlanmamız gerektiğini söylüyor.  

Comments
To Top