Haber

Bilim Kurulu Üyesinden ‘Mutasyonlu COVID-19’ Hakkında Açıklama: Küresel Dalgalanmaya Sebep Olabilir

Bilim Kurulu Üyesinden 'Mutasyonlu COVID-19' Hakkında Açıklama: Küresel Dalgalanmaya Sebep Olabilir

İngiltere’de tespit edilen ve fazla daha bulaşıcı olduğu düşünülen ‘mutasyona uğramış koronavirüs’ sebebiyle başta Avrupa olmak üzere tüm ülkelerde panik havası oluştu. Dünya Sıhhat Örgütü, mutasyonlu virüsün İngiltere açık havada Hollanda, Danimarka ve Avustralya’da da saptama edildiğini duyururken çoğu ülke, İngiltere’ye uçuşları yasaklamaya başladı.

Koronavirüsün mutasyona uğramasına ilişkin sosyal ağ hesabından izah etme yapan Bilim Kurulu üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Veciz ise bazı uyarılarda bulundu. Özlü, açıklamasında İngiltere’de bildirilen virüsün önümüzdeki yıl içerisinde yeni bir küresel dalgalanmaya niçin olabileceğini söyledi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Veciz’nün mutasyona uğramış virüs hakkında yaptığı yorumlama:

Prof. Dr. Tevfik Özlü

Kısa Ve Öz, konu hakkında sosyal ağ hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“İngiltere’den bildirilen B.1.1.7 virüsü, 2021’de yeni bir küresel dalgalanmaya niçin olabilir. Bu virüste gözlenen N501Y, Spike 69-70 del ve P681H mutasyonlarının, virüsün daha kolay ve çabuk yayılmasına niçin olabileceği, hastalığı geçirenlerde ve aşılananlarda oluşan bağışıklıktan kurtulmasını sağlayabileceği öngörülüyor. Hastalığın kliniğini, risk gruplarını ve şiddetini değiştirip değiştiremeyeceğini ise şimdilik bilemiyoruz. Umarım fena senaryo gerçekleşmez. Ama, titiz olmamız ve tedbirlere uymakta ihmalkarlık yapmamamız gereken günlerdeyiz.”

Uzmanlar, yeni virüsün %70 oranında daha bulaşıcı olduğunu tahmin ederken virüsün daha ölümcül olup olmadığı sorusuysa şimdilik yanıtlanamıyor. Bu noktada yeni tipin mutlaka peşine düşüp takip edilmesi gerektiğini düşünen bilim insanları, fazla daha seri yayılan bir virüsün sıhhat sistemlerini çökertebileceğinden ve kontrolün kaybedilmesine yol açabileceğinden endişe ediliyor.

Comments
To Top