Ilk Olarak birazda okuyacaklarınızı sizlerle paylaşma fırsatı veren Webtekno’ya teşekkür ederim. Bugün sizlere 4-5 yaşlarındayken başlayan teknoloji merakımın beni nasıl yönlendirdiğini anlatacağım.
Bugün çok hatırlamıyorum fakat ailemin anlattığına tarafından, bugün öyle çok çocuğun yapabildiği gibi ben de 4-5 yaşlarındayken zeki telefonları kurcalayıp akrabalarımızı arıyormuşum. Hatırladığım kadarıyla da teknolojik cihazlara olan bu ilgim, sonradan babamın bilgisayarına yöneldi. Onun bilgisayarını bozduğum zamanlar da oldu ama gerçi beni desteklemeye devam etti. Çünkü bilgisayarlara olan merakımı biliyordu. Benim için her şey bu şekilde başladı.
Programlama öğrenmeye nasıl başladım?
Yıl 2018. Maalesef ilkokulda programlama öğrenebileceğimiz bir teknoloji dersi görmüyorduk. böylece bir gün öğretmenimiz bize bir site gösterdi. Hatırladığım kadarı ile sitede yapbozlarla kodlama öğreniyorduk. Eve gider gitmez siteye kayıt oldum. Ama derslerim nedeniyle yazılıma fazla fazla vakit veremedim
Yaz tatiline girince yazılıma daha fazla vakit ayırabileceğim için çok sevindim. Yapbozla kodlama öğreten sitenin başka bir sürümü var mıdır diye araştırmaya başladım ve Scratch adında çocuklara özel bir programlama dili olduğunu öğrendim. YouTube’dan Scratch eğitim videoları izleyip duruyordum. Öğrendiklerimi de her gün uygulamaya çalışıyordum.
Tabii bu şart ailemi sıkıntılı etmeye başlamıştı. Nedeni de bilgisayarın başına oturduğumda uzun süreler her tarafında kalkmıyor olmamdı. Bir vakit sonradan ailem, bilgisayara günde bir saat sınırı getirdi. Gerçekten bu kaide benim için de iyi oldu, çünkü gözlerim fazla ağrımaya başlamıştı.
Scratch’i 2018’in Eylül ayında neredeyse ayrıntılarıyla öğrendim, peşinde YouTube’da videoları karşıma çıkan Arduino’ya merak saldım. Bu videolardan Arduino ile nasıl robot yapıldığını öğrendim. Oysa şu an sorsanız Arduino’yu pek hatırlamayabilirim, çünkü daha sonra pek üzerinde durmadım.
2019’da yine internette gördüpüm Javascript ile tanıştım. Kendi internet sitemi yapmak fazla değişik bir histi, insanın hoşuna gidiyordu lakin Javascript’te epey zorlanmıştım. İlk başlarda kolay gelmişti lakin porjelerde epey zorlandım. Yazdığım kodlar ya çalışmıyor veya ben nereye koyacağımı unutuyordum. İnternetten araştırma yaparak kendimi geliştirmeye devam ettim. aynı zamanda halam mesleği olan grafik tasarımı bana öğretmeye başladı.
2020’de ise Python’a başladım. Fazla zorlanacağımı biliyordum lakin iş yazmaya gelince aşırı basit olduğunu anladım. Python ile fazla sayıda temel düzeyde proje yaptım. Yaşıma göre epey öğrendiğimi düşünsem de hala bitiremedim. Son zamanlarda ise Linux‘a merak saldım ve şu lahza Python ile birlikte Linux’u da öğrenmeye çalışıyorum.
Peki bu süreçte ailem bana nasıl destek oldu?
Fiilen bana bilgisayar alarak, yazılım öğrendiğimi görür görmez bana güvenerek, tablet ve telefon bozulur diye çekinmedikleri için bana fazlası ile destek oldular. Halam ise bana grafik tasarım öğretti. Corel ve Adobe programlarına başladım, logo tasarlamayı öğreniyorum.
Programlama dillleri hakkındaki maceramı sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Görüntü ve önerilerinizi fazla merak ediyorum, yorumlar kısmında paylaşırsanız sevinirim.
